Hvordan bruger man laksegl?

Laksegltryk på konvolutterne til brylluppet er så elegant og sofistikeret! ... men hvordan gør man lige?
Her tager vi dig igennem hvert trin og giver dig tips til hvordan du skaber de smukkeste laksegltryk til jeres invitationer.

Tænd et lys...

... og stil det under laksegl voks brænderen. Læg en tryksag og tag så smelteske, stempel og laksegl.

Sæt smelteskeen over lyset...

... og læg lakseglet ned i skeen. Rør med en laksegl stirrer » og lakseglet begynder hurtigt at smelte. Fyld skeen 2/3 dele op.

Hæld indholdet ud...

... mens du laver cirkel-bevægelser med skeen. Er der bobler i lakken, har du hold skeen over ilden for længe eller glemt at røre rundt.

Tryk stemplet i lakken...

... men lad være med at presse for hårdt. Det gør lakken tynd og mere ujævn. Lad herefter stempelt stå ca. 1 minut på underlaget eller konvolutten.

Lad det hvile lidt...

... ved at lægge det et sted hvor det kan lufte. Gerne 5 minutter. Du bør ikke stable papir/konvolutter med det samme, da de muligvis ikke er helt tørre.

 

Held og lykke med det!

Kærligst LUMEN


Lakseglets historie

I lakseglets begyndelse, i oldtiden og i tidlig middelalder, brugte man det til at dokumentere ægtheden af et skrift eller et brev. Segl blev sat på vigtige dokumenter som erklæringer, ansøgninger, breve, skøder og kontrakter. Laksegl har ikke kun været brugt af embedsmænd og handelsstanden, men også af håndværkere, skippere og bønder.

Det blev ikke brugt i stedet for en underskrift før den europæiske middelalder. Her trådte beseglingen i stedet for underskriften og havde juridiske virkning. Senere forsvandt den juridiske betydning af besegling, men Danske Lov af 1683 opererer endnu med både underskrift og besegling som lige juridisk bindende. I Danmark udstedes kongebreve stadig under monarkens "kongelige hånd og segl".

Seglmassen var i oldtiden hyppigst ler. Middelalderens almindeligste seglmasse var voks, men også metaller. I nyere tid erstattedes vokset af lak, mens moderne danske kongebreve er forsynet med en indklæbet oblat af papir, præget med det kongelige segl. I Fjernøsten anvendtes ikke seglmasse, men rødt eller sort blæk.

I dag har laksegl ikke samme funktion og bruges mest til pynt, f.eks. til bryllupsinvitationer. Lakseglets motiv er almindeligvis et monogram, et bomærke, en allegori, et våbenskjold eller et symbol. Det kan fortælle om ejernes verden, ideer og personlighed.